Лідер ін’єкцій краси
11.09.2023

Жирові компартменти та старіння: від анатомії до вибору методів корекції

Сучасна косметологічна практика не обмежується топічним доглядом, монотерапевтичними процедурами або окремими ін’єкціями за запитом пацієнта. Професійний підхід значно ширший, та поєднує у собі:

  • Глибоке розуміння будови анатомічних структур обличчя та шиї;
  • Поверхневі та глибокі компартменти обличчя і їх роль у гравітаційних змінах;
  • SMAS та зв’язковий апарат;
  • Клітковинні простори обличчя.

Тільки після клінічної оцінки стану цих структур можна формувати комплексу Full Face роботу із пацієнтом.

Підшкірно-жирова клітковина та її роль у старінні

Підшкірне скупчення клітин адипоцитів формує жирові щільні структури, які розташовані на різній глибині та розділені між собою. Крім цього, у шарі ПЖК знаходять розвинені позаклітинні структури, що включають гіалуронан, міжклітинну (інтрацелюлярну) та навколоклітинну (перицелюлярну) фіброзну тканину.  

Жирова тканина приймає безпосередню участь у розвитку інволютивних змін – сам адипоцит збільшується у розмірі, стає гідрофільним, таким чином, жировий компартмент втрачає щільність. Фіброзні сполуки навпаки деградують, що також впливає на зменшення щільності жирового шару.

Не варто забувати й про так званий предермальний жир – dWAT, який включає у собі щільні сполучно-тканинні сполуки, та «маленькі» адипоцити, що можуть трансформуватись у профібробласти. З віком їх кількість значно зменшується, щільність тканин знижується і візуально ми бачимо зменшення тургору шкіри.

Жирові компартменти обличчя та шиї – що відбувається з віком?

Загальноприйнятої міжнародної класифікації назв жирових пакетів не існує, у різних джерелах зустрічаються відмінності у назвах. Умовно, можна виділити наступні пакети:

  • Носогубний (назолабіальний)
  • Медіальний щічний (малярний)
  • Середньощічний
  • Латеральний щічний
  • Інфраорбітальний
  • Латеральний або скронево-щічний, який є проміжним і вкритий власною капсулою.
  • Нижній щелепний жировий пакет
  • Субментальний, преплатизмальний жир

Відомо, що з віком та розвитком інволютивних процесів поверхневі компартменти схильні до гіпертрофії, мають виразну гідрофільну властивість, внаслідок чого посилюють тиск на інші структури шкіри, що призводить до протрузії зв’язкового апарату. Візуально помітні зміни овалу обличчя, втрачається чіткість контуру та з’являються естетичні недоліки у вигляді «бульдожих щічок», брилів та «другого» підборіддя – скарги, з якими звертаються пацієнти.

Глибокі жирові пакети знаходяться на окісті та мають іншу історію інволюції з часом. Розрізняють наступні пакети:

  • SOOF – медіальний та латеральний пакети, що знаходяться під м’язом orbicularis oculi та ROOF – у підбрівній зоні;
  • Глибокий медіальний щічний жировий пакет;
  • Глибокий латеральний щічний жировий пакет;
  • Поверхневе жирове скроневе тіло;
  • Жирове тіло Біша.

Ці пакети утримують тиск м’яких тканин, приймають участь у формуванні овалу обличчя та мають схильність до деградації або гіпотрофії. У такому випадку візуалізуються заломи шкіри у місцях утримуючих зв’язок, спостерігається формування птозу, овал стає не чітким.

Тактика лікаря-косметолога із жировими пакетами

Робота із інволютивними змінами, окрім стимулювання та регенерації власного потенціалу клітин,  включає в себе оцінку об’ємів. Тобто, у зонах із гіпертрофією жирових компартментів важливим буде призначення ліполітичної та дренуючої терапії, а у місцях із дефіцитом об’єму – використання волюмізуючих препаратів.

На ринку ін’єкційних засобів для роботи із жировими пакетами існує безліч препаратів – прямих та непрямих ліполітиків, ліпоредукторів. Відомо, що препарати прямої руйнівної дії на основі дезоксихолату, який «розчиняє» мембрани адипоцитів, мають ризики ускладнень та потребують достатньої кваліфікації і досвіду лікаря. Крім того, такі препарати при введенні досить пекучі, потребують додавання лідокаїну, що також ускладнює проведення самої процедури.

Дренажні коктейлі дають відмінний результат але не завжди виразний, адже від гідрофільності ми звісно, позбавляємо жирові пакети, при цьому, їх гіпертрофія залишається на місці. Що обрати доцільно?

Портфель компанії FloSal пропонує використання ліполітичного мезококтейлю Dermaheal LL в основі якого лежить пептидна регуляція ліполізу. До складу препарату входить Декапептид-4, ліполітична активність якого аналогічна інсуліноподібному фактору роста, додатково посилює синтез волокон колагену та попереджає провисання тканин шкіри після ліполізу. У процесі ліполізу приймають участь L-карнитин та фосфатидилхолін у концентрації 5%. Препарат безпечний та сертифікований, має м’яку ліполітичну дію, комфортно переноситься пацієнтом.

Ще одна цікава позиція з портфелю FloSal - ревіталізант із ліполітичною активністю Prostrolane Inner-B. Його унікальна формувала дозволяє впливати не тільки на гіпертрофію жирових пакетів але й сповільнювати вікові процеси, стимулювати активність клітин адіпоцитів у dWAT шарі.

В основі – частково стабілізована гіалуронова кислота 0,7%, яка є матрицею для пептидів-ліпоредукторів та додатково пролонгує роботу препарату у тканинах, тим самим скорочує кількість процедур у протоколі. Три пептида, які на всіх етапах корегують процес ліполізу та ліпогенезу на рівні адіпоцитів та Олігопептид-11, що має стимулюючу активність, посилює проліферацію фібробластів та експресію колагену.

Ще більше інформації про жирові пакети, анатомічні особливості їх будови та роль у процесах старіння у анатомічному циклі лекцій від компанії FloSal у зручному Online форматі.   

ЦІКАВІ СТАТТІ

14.03.2024

Кожен пацієнт – це унікальний випадок,...

Біоміметичні пептиди у вирішенні проблеми POST-акне проявів: від регуляції меланогенезу до реструктуризації колагену
23.02.2024

Кожна зона людського обличчя є особливою та неповторною. Індивідуальні форми, лі...

Безопераційна корекція форми носа
04.10.2023

Трансформуємо уявлення про вік разом з ревіталізуючим м’яким філером...

Маркери віку: неочевидні для пацієнта ознаки старіння, які не може ігнорувати косметолог
22.09.2023

Хто знає все про зв’язки, той володіє секретами..

SMAS: що потрібно знати лікарю-косметологу
11.09.2023

Сучасна косметологічна практика не обмежується топічним доглядом,...

Жирові компартменти та старіння: від анатомії до вибору методів корекції
31.08.2023

Синці під очима виглядають не естетично, додають обличчю вигляд ...

Секрет BEAUTY-корекції:  магія погляду з Prostrolane Blanc-B
31.08.2023

З упевненістю можна сказати, що на сьогодні, саме філери є ...

Миттєве омолодження з філерами Revofil
17.03.2023

Естетична корекція недоліків шкіри у косметології ...

Філер низької щільності Revofil Fine для вирішення «дрібних» питань
20.12.2022

Чи всі філери однакові та на що варто орієнтуватись...

FINE результати контурної пластики з ревіталізуючим філером Revofil Fine