Продуктовий кошик пацієнта із зайвою вагою і деформаційних типом старіння - курс на ЗСЖ
Зайва вага і гіпертрофія локальних жирових відкладень — естетичний недолік або привід задуматися про здоров'я в цілому? Розглядати надлишок об’ємів тільки з позиції ліполітичної корекції — малоефективно та неактуально, так як це може бути лише одним із проявів — ожиріння, метаболічного синдрому та ряду серйозних внутрішніх патологій.
Ключовим етапом в терапії локальних жирових відкладень є розробка комплексної програми, яка включає:
- корекцію способу життя і режиму харчування;
- етіотропну терапію профільного захворювання;
- регуляцію водного балансу і лімфодренаж;
- ін'єкційні методики;
- апаратні і мануальні процедури.
ЗСЖ і ПХ — абревіатури, які повинні супроводжувати пацієнтів із зайвою вагою не тільки на етапі активної терапії, а й в подальшому для пролонгованої результату. Які рекомендації варто дати пацієнту?
1. Корекція вуглеводного і жирового обміну, визначаємо добову потребу в нутрієнтах і загальний калораж на день. Для зручності можна використовувати таблиці або користуватися формулою Харріса-Бенедикта для розрахунку базової потреби в калоріях:
- для чоловіків: добова потреба = 88.36 + (13.4 x вага, кг) + (4.8 х зріст, см) - (5.7 х вік, років)
- для жінок: добова потреба = 447.6 + (9.2 x вага, кг) + (3.1 х зріст, cм) - (4.3 х вік, років)
Після цього, отриманий результат множимо на коефіцієнт активності пацієнта - від 1.2 до 1.9
- мінімальний - 1.2;
- низький - 1.375;
- середній - 1.55;
- високий - 1.725;
- дуже високий - 1.9.
2. Наступною рекомендацією є обмеження продуктів і звичок, які впливають на збільшення маси тіла, а також підсилюють процеси деградації колагенових і еластинових волокон:
- прості вуглеводи і цукор — цукерки, шоколад, солодкі газовані напої, солодкі фрукти — особливо на ніч, соки, варення, мармелад і т.д.;
- транс-жири і фаст-фуд — смажені страви, жирне м'ясо, снеки — чіпси, сухарики, солоні горішки, тверді сири з високим вмістом жиру — вище 40%;
- шкідливі звички — куріння, алкоголь;
- обмеження складних вуглеводів — мінімізація споживання круп, свіжої випічки, хліба з борошна 1 і 2-го сорту, дріжджових продуктів.
3. Виробляємо здорові звички і формуємо правильний раціон.
Цей пункт завжди буде індивідуальний для кожного пацієнта, з урахуванням ритму життя і виду роботи, добових енерговитрат, а також внутрішніх патологій органів і систем:
- питний режим — розраховуємо індивідуально;
- дотримання режиму харчування — 4-5 разів на день;
- нічний сон — 6-8 годин;
- фізична активність;
- раціон харчування, який включає білкові продукти — нежирні сорти м'яса, риби, кисломолочні продукти, яйця. Зелень, овочі, фрукти і сухофрукти. Хліб — борошно вищого сорту, без дріжджова випічка, макарони грубого помелу. Корисні жири — оливкова / лляне масло, авокадо, сири до 40% жирності та інші рекомендації. .
Більше інформації про правильне харчування і поєднанні з косметологічними процедурами можна дізнатися на вебінарі "Як повернути чіткий овал обличчя і витончений силует?".