Лідер ін’єкцій краси
10.11.2021

Карта ускладнень ІКП: з «точки А» – вибір філера до «точки Б» – безпечна корекція

Кожен фахівець естетичної медицини, який бере шприц в руку, відчуває страх перед ускладненнями в ін'єкційній косметології. І справді, косметологічні процедури, пов'язані з порушенням цілісності шкірного покриву, що несуть за собою певні ризики.

«Попереджений – озброєний» - саме достатній рівень знання анатомії та фізіології, розуміння, що і як робити, а також знання, як впоратися з можливими ускладненнями є основою та фундаментом безпечної практики лікаря-косметолога.

ТОЧКА А – з чого почати?

Опускаючи вищезгадані критерії про анатомічні знання, спеціалізацію та освіту косметолога, відправною точкою в ін'єкційно-контурній практиці є вибір препарату для проведення процедур.

Філер для ІКП повинен відповідати критеріям:

  • Сертифікація – для безпечної роботи достатньо наявності сертифіката відповідності країни, в якій проводиться процедура. Показником високого рівня якості є наявність додаткових сертифікатів - країн ЄС, FDA;
  • Склад: безпечними наповнювачами вважаються препарати на основі матеріалів, що біодеградують в шкірі. На сьогоднішній день таким компонентом є гіалуронова кислота високого ступеня очищення;
  • Зшивання: BDDE та DVS – сучасні зшивальні агенти ГК, концентрація яких повинна відповідати нормам ГДК;
  • Ергономічність шприца та комплектація упаковки: якісний матеріал, з якого вилитий шприц, наявність добре помітних маркувань та градуювання шприца, додатковий упор, наявність голок у комплекті;
  • Можливість вибору щільності препарату з відповідними показниками GPrime для корекції різних зон.

У портфелі компанії Flosal представлені два види філерів на основі гіалуронової кислоти, що відповідають за всіма показниками – монофазні філери MiFill та ревіталізуючі біфазні філери Revofil.

ТОЧКА Б – основи безпечної корекції філерами

Будь-яка ін'єкційна процедура пов'язана з певними ризиками небажаних явищ, деякі з них є нормальною фізіологічною реакцією, інші вимагають додаткових призначень.

До нормальних реакцій у процесі проведення процедури та 48 годин після неї відносять:

  • Почервоніння шкіри у зоні корекції, що пов'язане з порушенням цілісності шкірного покриву, використанням топічних анестетиків, розвитком місцевої короткострокової запальної відповіді. Еритема самостійно проходить протягом 24-48 годин, додатково можуть бути призначені заспокійливі місцеві препарати.
  • Набряк – набряклість може з'явитися в процесі або після процедури, що також є нормальною реакцією і не вимагає обов'язкових заходів корекції. Саморозрішується протягом 24-48 годин.
  • Болючість – може бути викликана травматизацією судин з подальшим утворенням синців та гематом, а також індивідуальною реакцією на проколи та введення препарату. Фахівець може рекомендувати прийом анальгетиків або НПЗЗ з метою усунення больового синдрому та набряклості. Самостійно такі явища відбуваються у перші 2 тижні від моменту корекції.
  • Синяки та гематоми – одне з найнеприємніших, але зрозумілих ускладнень, прискорити вирішення яких допоможуть гепаринвмістні гелі, гелі на основі кінського каштана. З метою профілактики рекомендуємо пацієнтові за 2 тижні розпочати прийом судинозміцнюючої терапії, а також даємо рекомендації щодо підготовки до процедури.

Також до негрозних ускладнень, пов'язаних з некоректним введенням препарату або індивідуальними особливостями організму пацієнта відносять:

  • Ефект Тіндаля – контурування препарату та відбиваюча здатність, яка помітна при введенні невідповідних об'ємів філерів в область з тонкою шкірою, що просвічує. Самостійно таке явище не проходить і найчастіше потребує місцевої корекції ферментативним препаратом – гіалуронідазою.
  • Набряклість у зоні малярних мішків. При введенні гіалуронвмістних препаратів в області SOOF жиру, нерідко, пацієнт відзначає наявність набряклості, що не проходить. Реакція пов'язана з утримуванням води молекулами ГК та утрудненням лімфотоку в цій зоні. Корекція полягає у лімфодренажній терапії (при необхідності ферментне розчинення препарату, мікрострумова терапія).
  • Герпетична інфекція – ускладнення, яке нерідко зустрічається при аугментації губ і яке можна запобігти призначенням профілактичного прийому противірусних препаратів (Герпевір, Ацикловір, Ацик та ін.). У разі виникнення цього ускладнення прийом препаратів комбінуємо з топічною терапією.
  • Фіброз – помилковий та щирий. Утворення безболісних кульок у зоні корекції. Якщо говорити про аугментацію губ, такі кульки не доставляють особливого дискомфорту і самостійно розрішуються – індивідуальна реакція організму. За наявності скарг на контурацію чи просвічування, дискомфорт можна проводити точкову корекцію ферментативними препаратами.

Симптоми та клінічна картина, що дозволяють віднести ускладнення до категорії грізних, які потребують негайного реагування:

  • Різка болючість у місці корекції, яка може супроводжуватися побіленням ділянки шкіри, пульсацією – потрібно виключити емболізацію судини. До термінових заходів відносять введення гіалуронідази з подальшим розминанням області корекції;
  • Зміна забарвлення шкіри – від яскраво синьої з пульсацією або слабовираженої синяви з втратою чутливості в зоні введення препарату або зблідненням. Припускаємо ішемію судинного русла – проведення заходів аналогічно до попереднього ускладнення.
  • Утворення хворобливих інфільтратів, що супроводжуються набряклістю, почервонінням, запальними явищами – антибактеріальна та протизапальна терапія.
  • Алергічні реакції – які можуть бути як негайного типу, так і бути відстроченими. Проявляються нерівномірною гіпернабряклістю, еритемою, можливим свербінням – рекомендується призначення антигістамінної терапії на 7-10 днів (топічна та внутрішня), контролем та за необхідності – розчинення препарату. При реакціях негайного типу – виклик швидкої допомоги, контроль артеріального тиску, гормональна терапія, введення адреналіну під контролем артеріального тиску.

Дотримання запобіжних заходів, регулярне самонавчання та вибір на користь якісних та сертифікованих препаратів – запорука безпечної ін'єкційної практики.

ЦІКАВІ СТАТТІ

14.03.2024

Кожен пацієнт – це унікальний випадок,...

Біоміметичні пептиди у вирішенні проблеми POST-акне проявів: від регуляції меланогенезу до реструктуризації колагену
23.02.2024

Кожна зона людського обличчя є особливою та неповторною. Індивідуальні форми, лі...

Безопераційна корекція форми носа
04.10.2023

Трансформуємо уявлення про вік разом з ревіталізуючим м’яким філером...

Маркери віку: неочевидні для пацієнта ознаки старіння, які не може ігнорувати косметолог
22.09.2023

Хто знає все про зв’язки, той володіє секретами..

SMAS: що потрібно знати лікарю-косметологу
11.09.2023

Сучасна косметологічна практика не обмежується топічним доглядом,...

Жирові компартменти та старіння: від анатомії до вибору методів корекції
31.08.2023

Синці під очима виглядають не естетично, додають обличчю вигляд ...

Секрет BEAUTY-корекції:  магія погляду з Prostrolane Blanc-B
31.08.2023

З упевненістю можна сказати, що на сьогодні, саме філери є ...

Миттєве омолодження з філерами Revofil
17.03.2023

Естетична корекція недоліків шкіри у косметології ...

Філер низької щільності Revofil Fine для вирішення «дрібних» питань
20.12.2022

Чи всі філери однакові та на що варто орієнтуватись...

FINE результати контурної пластики з ревіталізуючим філером Revofil Fine